woensdag 30 maart 2011

WEETJES OVER HOUTEN EN ALUMINIUM LIJSTEN

Over het verschil tussen houten en aluminium lijsten valt veel te zeggen. Hier een paar belangrijke verschillen op een rijtje.

Uitstraling van de lijst

Een aluminium lijst heeft een killere uitstraling dan een houten lijst. Hout, zeker als de nerf zichtbaar is, komt warm en natuurlijk over. In de aluminium collectie kun je de variant "geborsteld" kiezen als je gaat voor iets minder kil.
Boven aluminium, midden hout met nerf, onder aluminium geborsteld

Kleur van de lijst

In het verlden was het zo dat de aluminium collectie meer mogelijkheden bood in trendy kleuren. Houten lijsten hebben echter een inhaalslag gemaakt. Ook in die collectie zijn nu veel felle, moderne kleuren verkrijgbaar. Het is maar net welke kleur je precies zoekt of je het vindt in hout of aluminium.
Links 2 aluminium lijsten en rechts gelijkwaardige kleuren in hout

Breedte van de lijst

In houten lijsten kun je toch wel breder gaan dan in het aluminium. Daar houdt het bij een breedte van ca. 4-5 cm. zo'n beetje op, terwijl je bij hout breedtes ziet van 10 cm. en meer.
Boven aluminium 4,5 cm, onder hout 10 cm breed

Stijl van de lijst

Een aluminium lijst is strakker dan een houten lijst. In hout kun je natuurlijk ook een strak, modern profiel hebben, maar er zijn ook veel andere profielmogelijkheden. Een profiel met echte welvingen bestaat in aluminium niet.
Links de meeste gewelfde aluminium lijst die wij hebben,
rechts één van de vele zeer gewelfde houten lijsten uit onze collectie

Prijs van de lijst

Ik hoor vaak: "hout is toch duurder dan aluminium?" Dacht jij dat ook? Dat hoeft niet, hoor. Het ligt er maar aan welke houten lijst je vergelijkt met welke aluminium lijst.

Middenin een aluminium lijstje. Het houten lijstje
erboven is goedkoper, maar dat eronder is duurder
Zie jij het anders, of mis je hier elementen, stuur me dan eens een reactie. Ik vind het leuk om te weten welke vragen er nog meer over dit onderwerp leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten