woensdag 23 maart 2011

KUNST UIT EEN VER VAKANTIELAND

De klanten komen uit Roerdalen, de doeken van iets verder weg: Thailand. Het gebeurt vaak dat mensen een doek meebrengen als souvenir. Dit wordt dan opgerold meegebracht om vervoer mogelijk te maken.

Opspannen op spieraam

In dit geval waren de doeken beschilderd en daarna in reliëf bewerkt met een zilver-substantie. Door de grote hoeveelheden zilver zag het geheel er nogal bobbelig uit. Wij kozen voor opspannen op een houten raam om de doeken een strak uiterlijk te geven. Zo'n houten raam, een spieraam genaamd, krijgen wij in vier poten binnen en kloppen we met een hamer in elkaar. Hierbij moet je er goed op letten dat het raam goed haaks blijft., d.w.z. met hoeken van 90 graden.

Spieraam 6,5 cm breed
Met een spantang trek je het doek zo strak als mogelijk en verantwoord is over het spieraam. Vervolgens niet je het op de zijkanten vast. Als dit gedeelte klaar is, ken je de doeken al niet meer terug. Het verschil tussen een los en een opgespannen doek is gigantisch.

Vanuit het midden van elke zijde niet je
steeds een klein stukje vast in de volgorde:
lange zijde, lange zijde, korte zijde, korte zijde

Op de voorgrond links de spantang
waarmee je het doek op spanning trekt

Zilveren lijsten

De lijsten moeten het geheel afmaken. Deze mensen kozen voor lijsten in echt bladzilver, waarbij de zilverlaag plaatselijk is door-geschuurd en de ondergrond zichtbaar wordt. In dit geval is de onderkleur zwart en dat was precies wat de klant zocht. Zo passen deze lijsten niet alleen perfect bij de doeken, maar ook bij de ingelijste spiegel die al in de hal hangt waar ook deze inlijstingen komen te hangen.

Niets doet hier meer vermoeden dat het uitgangspunt een
bobbelig doek was. De lijsten zorgen voor de afwerking,
waarbij de focus toch op de afbeeldingen blijft.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig resultaat! Leuk om te zien dat de thaise doeken nóg beter tot hun recht komen in deze mooie lijsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor het compliment. Zo zie je maar weer dat een mooie lijst toch een wereld van verschil maakt.

    BeantwoordenVerwijderen