woensdag 15 juni 2011

MEERVORMIGE LIJSTEN

Een achthoekige lijst maken, kunnen jullie dat ook?

Deze vraag kregen we een tijdje geleden. Op een andere plek hadden ze de opdracht afgewezen. Wij gaan de uitdaging wél aan. En het is gelukt, kijk maar.


Het borduursel is rood, de lijst donkerbruin met een rode schijn (koloniaal)


Mooie verstekken

Het is een kwestie van goed technisch tekenen om deze opdracht te kunnen volbrengen. Want de lijst wordt nu niet meer onder 45° gezaagd, zoals normaal gesproken het geval is, maar onder een andere hoek. En je hebt nu 8 stukken lijst met 3 verschillende lengtes. De goede combinatie van deze factoren is cruciaal. Als er fouten in de berekening zitten, krijg je geen naadloze verstekken en dat willen we natuurlijk niet. 
Boven is 45°, beneden ongeveer de helft daarvan

Kijk, dit klopt niet want de lijst gaapt, je ziet het
witte van het karton door het naadje

En zo sluit de lijst wel naadloos

Inlijsten is soms ook tekenen

En dat uittekenen, dat kan ik aan Bert overlaten. Hij is op dat gebied goed onderlegd en weet hoe hij dat moet aanpakken. Sterker nog, hij verdiept zich graag in dit soort dingen. Als je eenmaal de juiste hoeken en lengtes hebt berekend, kun je een tekening op karton maken. Deze karton dient dan als mal om je glas, je opspankarton, je opvulkarton en je achtertikkarton te snijden.

De tekening is de basis van je lijst

Dus als je eenmaal de tekening hebt, is de inhoud van de lijst bijna kinderspel. In elk geval niet moeilijker dan een "gewone" inlijsting. Het zagen van de stukken lijst vergt dan nog wel veel geduld en pas- en meetwerk. Met hele kleine beetjes bijzagen moet je het perfecte resultaat bereiken.

Met geduld de beste lijsten

Maar geduld, dat hebben we wel. Dat moet ook wel; we willen immers dat onze lijsten er perfect uitzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten