donderdag 15 september 2011

PASSEPARTOUTS: VAN GEWOON TOT SPECIAAL - deel 5

In mijn serie over passepartouts ben ik toegekomen aan de zeer speciale soorten. De technieken voor deze passepartouts hebben we geleerd in 1997 tijdens onze opleiding voor lijstenmaker.

In dit deel 5 en ook in de volgende delen ga ik pas echt met moeilijke woorden gooien. Laat je niet afschrikken, dit zijn nu eenmaal de benamingen die erbij horen. Dit artikel gaat over de Franse biseau en "biseau" betekent niets meer dan "schuin afgewerkte rand".

Franse biseau zonder schildering

Voor de beeldvorming eerst een foto:

Ik begin me zo langzamerhand te schamen voor die scheve
foto's (de passepartouts zijn recht!), maar goed:
dit is dus een Franse biseau
Dit zegt misschien nog niet heel veel. Ik zal het je uitleggen.

Passepartout+

Zo zou je deze techniek kunnen noemen. Een passepartout met nog iets extra's erbij, in dit geval een lichte papieren rand van ca. 3 cm breed. Deze rand kun je in allerlei kleuren maken en zo dient deze als een soort kader rond je afbeelding. Het geeft een ruimere kijk, waardoor je werk krachtiger naar voren komt.

Rand van gekleurd papier

De papieren rand wordt bevestigd op een aparte onderkarton waarin een uitsnede is gemaakt. Achter deze onderkarton komt een stevig vel papier dat reikt tot 2,5 cm binnen de uitsnede. Zo heb je een versteviging waar je het gekleurde papier omheen kunt vouwen. Het gekleurde papier wordt in stroken gesneden en daarna in verstek om 4 keurige hoeken te kunnen maken. Een ril over de lange kant van elke strook zorgt ervoor dat je een nette vouw krijgt. Dan worden de stroken om het verstevigingspapier gelegd en vastgezet op de onderkarton.

Bovenpassepartout

De onderkarton moet altijd afgedekt worden met een bovenpasseparout. Dit geeft je als extra mogelijkheid om mooi met kleuren te werken, zoals bv. op deze foto:


Alleen de bruine passepartout zou somber zijn,
maar in combinatie met de gekleurde papierrand
kan het prima en sluit het mooi aan op de prent


Hier zie je een detailopname van 1 van de hoeken.
Je kunt je voorstellen dat het heel belangrijk is dat
het verstek van de papieren rand mooi aansluit op
de hoek van de bovenpassepartout
Het zal je duidelijk zijn dat dit niet bepaald de makkelijkste passepartout-uitvoering is om te maken. Precisiewerk, dus echt iets voor een lijstenmaker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten