maandag 29 augustus 2011

PASSEPAROUTS: VAN GEWOON TOT SPECIAAL - deel 2

In mijn serie over passepartouts, vandaag meer over een dikkere kartonsoort.

Passepartout 3,5 mm dik

Als je mijn vorige artikel hebt gelezen, weet je al dat het doorsnee passepartoutkarton 1,4 mm. dik is. Maar er is ook een dikkere variant, nl. 3,5 mm. dik. Je kunt je voorstellen dat die extra dikte goed te zien is. Op de volgende foto's kun je dat het beste zien als je op de schuine randjes let.

Dit karton is 1,4 mm dik

Dit karton is 3,5 mm dik











Gekleurde of witte kern

Maar valt je niet nog iets op op deze foto's? Juist, links is het schuine randje wit en rechts zwart. Dat is inderdaad een extra verschil tussen de beide kartonsoorten. Bij het 1,4 mm karton plakt de leverancier een gekleurd vel op een wit ondervel. En bij het 3,5 mm karton zijn er weliswaar ook meerdere lagen, maar deze zijn allemaal van dezelfde kleur. Ga je in deze dikkere passepartoutkarton een uitsnede maken, dan krijg je (in dit geval) dus een zwarte kern te zien.

Bij alle kleuren die verkrijgbaar zijn in 3,5 mm dik is dit zo. Creme bovenkleur bv. betekent automatisch een cremekleurig schuin randje. Zeker bij oudere prenten ziet dit vaak mooi uit. Het witte randje van de dunnere karton steekt dan wel eens te hard af tegen het iets vergeelde papier van het werk.
Hier zie je een voorbeeld van 3,5 mm passepartout in gebroken wit
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het 3,5 mm passepartoutkarton een veel kleinere kleurenkaart heeft dan het 1,4 mm karton.
4 x A4 aan kleuren in 1,4 mm dik
passepartoutkarton

1 x A4 aan kleuren in 3,5 mm dik passepartoutkarton











Maar omdat het 3,5 mm karton voornamelijk de neutrale kleuren biedt, kan het toch in veel gevallen gebruikt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten