maandag 28 mei 2012

BAKLIJST SHOCKING PINK

Schilderij op canvas en trouwkaart

Een knalroze lijst, bijna onverkoopbaar zou je zeggen. Dan zou je al bijna een schilderij moeten maken dat past bij die lijst. En toen kwam dan toch het perfecte schilderij voorbij. Gemaakt door de dochter van deze klanten. De afbeelding werd ook gebruikt voor hun trouwkaart. Niet alleen een knap stukje schilderwerk, maar daarom ook veel emotionele waarde.

Zeg nou zelf, shocking pink is toch perfect in dit geval


Baklijst geeft schaduwrandje

De lijst rondom dit canvas schilderij heet een baklijst. In een baklijst worden doeken ingelijst die op een houten raam zijn gespannen. Tussen doek en lijst zit een vrije ruimte van ca. 0,5 cm. Omdat de zijkanten van het doek min of meer zichtbaar zijn, is het van belang dat het doek aan de zijkant is doorgeschilderd en achterop het houten raam is vastgeniet.

Kijk, zo ziet een baklijst eruit. Op de brede rand beneden
wordt het houten raam vast geschroefd


En dit is grote zus van de baklijst, een moderne ornamentlijst.
Dit is echter geen baklijst, maar een sponninglijst.

Baklijst versus sponninglijst

Het verschil tussen deze 2 soorten lijsten is dat bij de sponninglijst de lijst OP het werk ligt (ca. 0,5 cm. van de afbeelding valt rondom weg), terwijl bij de baklijst de lijst VAN het werk AF ligt (ca. 0,5 cm. tussenruimte). Of je voor het een of het ander kiest is helemaal afhankelijk van het soort werk en de mogelijkheden die de verschillende lijsten in de juiste kleuren bieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten