maandag 15 oktober 2012

KUNSTWERK UIT EEN VAKANTIELAND

Kunstwerk = herinnering = inlijsten

Als je op vakantie bent geweest, denk je daar nog vaak aan terug. Maar door alledaagse beslommeringen dreigen je herinnneringen vaak snel naar de achtergrond te verdwijnen. Ik heb een klant en die waakt daar heel bewust voor. Dat doet ze door telkens een kunstwerk of object mee te brengen uit een vakantieland dat ze vervolgens laat inlijsten. Als je elke dag je herinnering (lijst) ziet hangen, blijven vakantiebeelden veel levendiger. En daar heeft ze absoluut gelijk in.

Haar kunstwerken - herinneringen - lijsten van de afgelopen vakantie: 


Schilderwerk op papier in een zilver/oranje lijst


Prentje in het smallere zusje van deze lijst

Prentje conserverend inlijsten

Het prentje op de onderste foto werd met passepartout aangeleverd. Die was echter niet zuurvrij, dus schadelijk voor het prentje. Bovendien was het prentje met gewoon plakband achter de passepartout vastgemaakt. Deze tape bevat schadelijke bestanddelen die op den duur het prentje onherstelbaar aantasten. We hebben nieuwe bewerkingen toegepast en zo het prentje conserverend ingelijst. Door de juiste materialen te kiezen, is het behoud van het prentje nu voor minimaal 20 jaar zeker gesteld.

Conserverend inlijsten - stap 1

We hebben het gewone plakband van het prentje verwijderd. Door de tape met een föhn warm te maken kun je deze verwijderen zonder het papier te beschadigen.

De tape laat wel nog lijmresten achter, wat nu?

Conserverend inlijsten - stap 2

We verwijderen de lijmresten zo goed mogelijk door er met krijt overheen te gaan. Dit krijt neemt de plakresten op. Daarna natuurlijk de krijtdeeltjes goed verwijderen. Deze wil je niet in je inlijsting tegen komen.
Voorzichtig met krijt over de lijmresten rollen en je merkt dat de randjes minder plakkerig worden

Conserverend inlijsten - stap 3

Nu het prentje ontdaan is van schadelijke resten, is het zaak om de juiste materialen te gebruiken. Het prentje wordt met een T-verbinding op een passepartoutkarton gehangen. Zowel de achtergrond als de bevestiging zijn van conserverende kwaliteit. In termen van een Guild Commended Framer betekent dit inlijstniveau 4. De passepartoutkarton rondom het prentje is ook van niveau 4 en wordt (wederom met conserverende tape) aan de lange zijde bevestigd aan de onderlegger. Dit ziet er zo uit:

Conserverend inlijsten - stap 4

Het bovenstaande geheel wordt met het glas tot een pakketje gemaakt, zodat het stofdicht in de lijst verwerkt kan worden. Er wordt nog een extra aandruk-/beschermingskarton toegevoegd en dan is het een kwestie van vastzetten in de lijst. Als laatste afwerking wordt op de rand van de lijst een zogenaamde achtertikkarton gemaakt, zodat alles er netjes uitziet. Een ophangkoord en stootdopjes zorgen voor een goede en veilige ophanging.

Ook aan de achterkant zijn onze lijsten netjes afgewerkt

Ook op zoek naar leuke kunstwerken?

Meer leuke prentjes vind je op deze site

Geen opmerkingen:

Een reactie posten