zaterdag 10 september 2011

PASSEPARTOUTS: VAN GEWOON TOT SPECIAAL - deel 4

De afgelopen weken heb ik al enkele manieren besproken om een passepartout op te hogen. Nu ga ik een fillet, oftewel een inleglijstje, gebruiken en creëer hiermee diepte in de inlijsting.

In de uitsnede van de passepartout is een houten lijstje bevestigd

Fillet in passepartout

Een fillet voegt veel waarde toe aan de inlijsting, je kunt het zien als een opwaardering. Er ontstaat diepte en het oog van de kijker wordt meer naar de afbeelding getrokken.

In het passepartoutkarton wordt nu geen schuine uitsnede gemaakt, maar een rechte. Dit is nodig om het fillet mooi te laten aansluiten en gedeeltelijk weg te werken achter de passepartout.

Klassieke of moderne inleglijstjes?

Van oudsher werden vooral oude prentjes ingelijst met een fillet in de passepartout. Met een fillet kun je van een heel klein iets toch een groots ingelijst geheel maken. Maar langzamerhand zijn leveranciers zich ook gaan toeleggen op fillets in moderne stijl. Nu is er dan ook in beide stijlen een ruime keuze aan inleglijstjes.

Enkele voorbeelden van
fillets moderne stijl

Enkele voorbeelden van
fillets klassieke stijlEen foto van een afbeelding met een fillet in moderne stijl zag je hierboven al. De prent van de olifant komt gewoon van een kalender en je ziet welk leuks je ervan kunt maken. Als je er dan nog een lijstje omheen zet in dezelfde stijl als het fillet, is het helemaal klaar. Maar dat heb ik weggelaten omdat het daar in dit stukje niet om ging.

Een inlijsting met een fillet in klassieke stijl kan er bv. als volgt uit zien:

Een kleine kaart van De Nachtwacht wordt op deze manier
groots ingelijst zonder dat de afbeelding "verloren" gaat

Fillets, je kunt er echt heel leuke dingen mee doen! Zeker als je ze leuk combineert met de lijst die om je werk komt. En daar zijn genoeg mogelijkheden voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten