woensdag 24 augustus 2011

PASSEPARTOUTS VAN GEWOON TOT SPECIAAL - deel 1

In mijn vorige artikel over onze webshop schreef ik dat je online heel eenvoudig je passepartout kunt gaan kiezen. Maar dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Met passepartouts zijn er talrijke mogelijkheden en kleuren.

In een serie artikels over dit onderwerp ga ik je een aantal verschillende soorten passepartouts laten zien. Van een eenvoudig, enkel passepartout tot een passepartout dat op het glas wordt geschilderd en ingelegd met een goudband.

In dit artikel het enkel, het dubbel en het driedubbel passepartout.

Wist je trouwens dat een passepartout oorspronkelijk niet bedoeld is ter verfraaiïng, maar om afstand tot het glas te creëren? Dit om te voorkomen dat je werk op den duur aan het glas vast gaat zitten.

Enkel passepartout

Dit is het eenvoudigste passepartout dat er is en het voldoet in veel gevallen. Het is een rand in een bepaalde kleur en breedte naar keuze. Maak de randbreedte vooral niet te klein, met een ruime rand valt het oog mooi op je afbeelding. 

Dit prentje is 20x20 cm en heeft een passepartoutrand van 7 cm.
De uitsnede van een passepartout wordt gemaakt onder 45°, zodat er
direct aan de prent een schuin randje ontstaat. Dit is meestal wit.

Het blijft - althans voor mij - een onmogelijke opgave om 100% recht te fotograferen. Lijkt de passepartout op de foto's scheef, dan is dit slechts vertekening. Ik ben tenslotte geen fotograaf; ieder zijn vak.

Dubbel passepartout

Nu zie je hetzelfde prentje, maar dan met een dubbel passepartout. De buitenste, lichte rand is nog steeds 7 cm en wordt verbreed met een extra zwart randje van 0,5 cm.

Ook hier zie je weer de schuine witte randjes aan de binnenkant van de uitsnede


Driedubbel passepartout

Bij 3 lagen kun je nog meer met kleur werken. En als je de breedtes van de verschillende randjes varieert, krijg je een heel speels effect. De buitenste rand blijft 7 cm. en de 2 extra binnenrandjes vormen extra breedte. Zo ziet dit geheel er toch weer heel anders uit dan de twee voorgaande foto's.

3 dezelfde prentjes, maar toch 3 heel verschillende eindresultaten
door te "spelen" met de pasespartout


De kartondikte van deze passepartouts is in alle 3 de gevallen 1,4 mm. Volgende keer meer over een dikkere passepartoutsoort van 3,5 mm. dik
Geen opmerkingen:

Een reactie posten